Какво се случва в Мианмар и каква е реакцията на ЕС?

Мианмар е независима държава в югоизточна Азия, позната от миналото като Бирма – предишна британска колония. Повече от 50 години страната е била под военна диктатура, което означава ограничени граждански свободи и голяма бедност за обикновените граждани на страната. В края на 2020 година политическото движение на Аун Сан Су Чи спечели над 80% от гласовете на парламентарните избори и сформира демократично управление без намесата на военните. В началото на 2021 година, под предлог, че изборите са били фалшифицирани, военните арестуваха президента и премиера на страната и отново наложиха военна диктатура, която продължава вече трети месец. Организират се масови протести  по улиците на големите градове, но за съжаление част от протестите се потушават със сила от страна на военните – има убити невинни граждани, журналисти, лекари и др.

Много журналисти биват уволнявани и арестувани, социалните мрежи и достъпът до информация се ограничава. Нарушават се основни човешки права и в момента на хората им се забранява свободно да изразяват мнението си. Това води до множество международни санкции, предимно икономически, които се опитват по мирен начин да отхлабят силата на новото военно правителство, което НЕ е избрано от своя народ чрез демократични избори. Такива санкции са наложени още през 2018-та година от ЕС, когато военните са все още в опозиция. Съветът на Европа разшири и засили ембаргото спрямо Мианмар и за оръжия и оборудване, които могат да се използват за вътрешни репресии. Всеизвестен факт е, че военните ограничават свободите на  религиозните малцинства в будистката страна, като съществуват и сериозни съмнения за извършване на геноцид спрямо малцинствата. На този етап отговорът на ЕС след военния преврат остава в рамките на изявлението на говорителя на делегацията на ЕС в Мианмар:

„ЕС осъжда продължаващите репресии от страна на военните служби за сигурност върху мирните демонстрации и неспиращото насилие върху цивилни граждани, водещо до все повече смъртни случаи. Невъоръжени цивилни граждани и медицински работници са били застрелвани, което е ясно нарушение на международното право. Стотици хора са арестувани. Военните продължават да ограничават свободата на медиите в страната, като нараства бройката на журналисти, незаконно арестувани и задържани. Преследването и сплашването на журналисти, които просто изпълняват задълженията си, е неприемливо. Подобни опити за заглушаване гласа на медиите и свободата на словото не могат нито да попречат на света ежедневно да става свидетел на действията на военните и на смелостта на гражданите на Мианмар, нито да узаконят военния преврат. Необходимо е поемането на отговорност и връщане на демокрацията в Мианмар.“

Източник: БТА

 

 

Георги Стоев / George Stoev
Author: Георги Стоев / George Stoev